Jesteś tutaj

Z ostatnich 5 lat

2009

  • Salmonella, Escherichia coli O157:H7 i Listeria monocytogenes jako czynniki etiologiczne zakażeń pokarmowych – możliwość wykorzystania bakteriofagów do zabezpieczenia żywności przed tymi drobnoustrojami
    - opiekun pracy dr Bohdan Starościak
  • Identyfikacja drobnoustrojów z rodzaju Lactobacillus metodami fenotypowymi i genotypowymi
    - opiekun pracy mgr Agnieszka Szmytkowska

2008

  • Występowanie i utrzymywanie się bakteriofagów w organizmach ludzi i zwierząt - opiekun pracy dr Bohdan Starościak
  • Zastosowania bakteriofagów w terapii zakażeń bakteryjnych - opiekun pracy dr Bohdan Starościak
  • Endolizyny i holiny fagowe jako potencjalne czynniki terapeutyczne - opiekun pracy dr Renata Wolinowska
  • Biofilm Staphylococcus aureus i jego rola w patogenności - opiekun pracy dr Joanna Stefańska

2007

  • Udział pałeczek Klebsiella pneumoniae w zakażeniach szpitalnych - opiekun pracy dr Bohdan Starościak
  • Bakteriofagi gronkowców koagulazo-ujemnych. Biologia i zastosowanie - opiekun pracy dr Bohdan Starościak
  • Wybrane aspekty oporności wirusa HIV-1 na leki - opiekun pracy dr Bohdan Starościak
  • Bacillus anthracis – laseczka wąglika. Zagrożenia związane z możliwym atakiem bioterrorystycznym
    - opiekun pracy dr Bohdan Starościak

2006

  • Przyczyny oporności prątków kwasoopornych na leki pierwszego rzutu - opiekun pracy mgr Agnieszka Szmytkowska

2005

  • Dwie metody fingerprinting opracowane w Polsce – ADSRRS, MP-PCR i możliwości ich zastosowania w diagnostyce mikrobiologicznej - opiekun pracy dr Renata Wolinowska